Canreef Aquatics Bulletin Board  

Go Back   Canreef Aquatics Bulletin Board > General > Reef

Notices

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-15-2020, 09:42 PM
cvrle1 cvrle1 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2001
Location: Surrey, BC
Posts: 189
cvrle1 is on a distinguished road
Default 2 quick questions about PAR testing

Have some time to figure out height that I will need for my lights, but have 2 basic PAR questions

1) I should set my lights at highest setting I will use during the day (ex: 50% blue, 50% white), and take PAR readings. Correct?
2) Does it make any difference if salt vs fresh water is used? Reason I ask is because tank is on the floor in the garage, and I will move it many more times before it is ready for rocks, sand and saltwater. I dont want to mix saltwater that I will dump after PAR reading are done (dont have anywhere to store it). Waste of 100G of salt and RODI water.

I know I could just wait till tank is setup, but since I have time I wanted to use it to dial in lights as best as possible.

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 05-16-2020, 04:54 AM
Ryan's Avatar
Ryan Ryan is offline
Member
 
Join Date: Nov 2004
Location: Lethbridge, AB
Posts: 1,185
Ryan is on a distinguished road
Send a message via MSN to Ryan
Default

You dont do par readings until you have your rock set. Height of the rocks (even a couple inches) can be the difference of 50 or 100 par.

Dont do it until the tank is aquascape and running.
__________________
Ryan
Reply With Quote
  #3  
Old 05-16-2020, 05:15 PM
cvrle1 cvrle1 is offline
Member
 
Join Date: Aug 2001
Location: Surrey, BC
Posts: 189
cvrle1 is on a distinguished road
Default

Thats a valid point. My thought process was that if I did initial test with empty tank, it would at least give me good starting point. I know that once rocks are added that will change PAR reading around them, but PAR should remain the same above rockwork, no? Tallest rock structure will be around 14" with sand bed, so from top of the rock work to top of the tank (24") should have same reading regardless of rocks. Am I missing something?

Thanks
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT. The time now is 12:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.